- نگاهی به صنعت پتروشیمی
- طرحها و پتروشیمیهای مستقر در عسلویه و بندر ماهشهر
- روند تولید پلیاتیلن در جهان
- معرفی شرکت پتروشیمی آریا ساسول
- ساختار سهامداری در پتروشیمی آریاساسول
- زنجیره فرآیندی واحدهای مجتمع آریاساسول
محصولات آریاساسول و شرکتهای بورسی تولیدکنندهی انواع پلی اتیلن
مهمترین طرحهای توسعهی شرکت آریاساسول
روند درآمدی شرکت آریاساسول
مفروضات تحلیل
صورت سود و زیان پتروشیمی آریاساسول
تحلیل حساسیت

روند تولید پلیاتیلن در جهان
پلیاتیلن یکی از پرمصرفترین پلیمرهای جهان است که در صنایع مختلف از جمله بستهبندی، لولهکشی، خودروسازی و کشاورزی کاربرد دارد. تولید این ماده در دهههای اخیر با رشد قابل توجهی همراه بوده است.
تولید پلیاتیلن از 110.5 میلیون تن در سال 2017 به 150.9 میلیون تن در سال 2026 افزایش مییابد. این افزایش نشاندهنده رشد سالانه متوسطی در حدود 3.6 درصد است.
از جمله عوامل تاثیرگذار بر این رشد افزایش تقاضا در صنایع بستهبندی و خودروسازی، گسترش ظرفیتهای تولیدی در چین، آمریکا و سرمایهگذاری در فناوریهای جدید و تولید پلیاتیلن باکیفیتتر دانست. یکی از ریسکهای مربوط به این صنعت مقررات زیست محیطی سختگیرانه در مورد استفاده از پلاستیکها است.
معرفی شرکت پتروشیمی آریا ساسول
شرکت پلیمر آریا ساسول، سالانه 1,100,000 تن اتیلن و 100،000 تن C3+ در واحد الفین، 375,000 تن پلی اتیلن سبک (9 گرید تحت لیسانس استامی کربن هلند) در واحد LDPEو 375,000 تن پلی اتیلن متوسط و سنگین (10 گرید تحت لیسانس بازل آلمان) در واحد MD/HDPE خود تولید مینماید.
از پلی اتیلن سبک بیشتر در ساخت ظروف، بعضی بطریها، کیسههای پلاستیکی و تجهیزات آزمایشگاهی مختلف استفاده میشود. مهمترین کاربرد LDPE در کیسههای پلاستیکی است.
همچنین پلی اتیلن سنگین (HDPE) به طور گستردهای برای تولید کالاهای مختلف مانند فیلم ها، ظروف، بشکهها، مخازن سوخت، قطعات پلاستیکی، لوازم خانگی، لولهها، قطعات قالب گیری دمشی و … استفاده میشود.
ساختار سهامداری در پتروشیمی آریاساسول
شرکت سرمایهگذاری تجاری شستان در سال ۱۳۹۲ از طریق شرکتهای زیرمجموعه خود ۵۰% از سهام شرکت پلیمر آریاساسول را از شرکت ساسول (آفریقای جنوبی) خریداری نمود و یک سال بعد با هدف مدیریت بر سهام این شرکت، اقدام به تاسیس شرکت پارستامینمجد و انتقال سهام خریداری شده به این شرکت نمود. 70 درصد از سهام شستان متعلق به صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح است.
زنجیره فرآیندی واحدهای مجتمع آریاساسول
شرکت آریاساسول، اتان مورد نیاز خود را از شرکت بالادستی خود یعنی پتروشیمی پارس میگیرد. نرخ خرید خوراک اتان طبق فرمول اعلامی وزارت نفت ((میانگین قیمت پلی اتیلن + قیمت نفتا)*25% -145$ )) محاسبه میشود و در هر صورت نباید کمتر از 220 دلار و بیشتر از 400 دلار در هر تن باشد.
قیمت فروش اتیلن پتروشیمی آریا اعم از بین مجتمعی و خط لوله اتیلن غرب* بر اساس قیمت اعلامی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی و قراردادهای منعقده بین شرکتها که به تایید هیات مدیره رسیده تعیین میشود. همچنین پس از تامین نیاز داخل، اتیلن مازاد بر اساس قیمت CFR منتشر شده در نشریه ICIS به بازار صادراتی اختصاص مییابد.
پلی اتیلن سبک، سنگین و متوسط در بازار داخلی بر مبنای قیمتهای اعلامی دفتر توسعه صنایع پایین دستی که به صورت هفتگی اعلام میشود در بورس کالا به فروش میرود و قیمت فروش صادراتی به صورت ماهیانه از نشریه ICIS تعیین و به صورت فوب عسلویه به فروخته میشود.
C3+ نیز بر اساس درصدی از قیمت LPG در داخل و خارج از کشور به فروش میرود.
خط لوله اتیلن غرب از عسلویه تا تبریز امتداد دارد و تأمینکنندههای اصلی اتیلن این خط لولهٔ ۱,۲۰۰ کیلومتری، پتروشیمی کاویان در بوشهر و پتروشیمی اروند در خوزستان هستند.
محصولات آریاساسول و شرکتهای بورسی تولیدکنندهی انواع پلی اتیلن
مهمترین طرحهای توسعهی شرکت آریاساسول
طرح توسعه احداث واحد پلی اتیلن جدید با ظرفیت تولید 300 هزار تن پلی اتیلن سنگین به منظور افزایش سودآوری از طریق تکمیل زنجیره ارزش، جلوگیری از خام فروشی اتیلن، افزایش تولید و سودآوری پایدار و ایجاد تنوع در تولید گریدهای مختلف، با توجه به نتایج گزارش فنی و مطالعات امکان سنجی به تصویب هیات مدیره شرکت رسید.
در حال حاضر سالانه حدود 200 هزار تن اتیلن مازاد بر مصرف واحدهای موجود به فروش میرسد که پس از احداث و بهرهبرداری واحد پلی اتیلن جدید، در این واحد مصرف و مابقی خوراک مورد نیاز به میزان 100 هزار تن نیز از سایر تولیدکنندگان خریداری خواهد شد.
طرح طی سالهای 1399 لغایت 1404 احداث و در پایان شهریور 1404 به بهرهبرداری خواهد رسید و تا پایان دوره مورد گزارش پیشرفت فیزیکی آن 47 درصد بوده است. سرمایهگذاری ثابت به روز شده طرح احداث واحد پلی اتیلن جدید حدوداً معادل 143،525 میلیارد ریال برآورد گردیده است.
مهمترین طرحهای توسعهی شرکت آریاساسول
احداث واحد جداسازی +3C
پروژهی دیگر شرکت احداث واحد جداسازی +3C با ظرفیت ساالانه 165 هزار تن به منظور افزایش سودآوری از طریق تکمیل زنجیره ارزش است که 100 هزار تن از خوراک این واحد از خود آریا و مابقی از سایر تولیدکنندگان خریداری میشود پس از بهرهبرداری از واحد جداسازی +3C، سالانه حدود 17/5 هزار تن اتان، 24/3 هزار تن پروپیلن، 3/4 هزار تن پروپان، 70/6 هزار تن C4 cut، 49/2 هزار تن ( (Gasoline C5+ تولید خواهد شد.
پیشرفت فیزیکی پروژه جدا سازی واحد +3C تا پایان دوره مورد گزارش 6 درصد بوده و در پایان شهریور سال 1405 به بهرهبرداری خواهد رسید. سرمایهگذار ی ثابت پروژه احداث واحد جداسازی +3C حدوداً 17،483 میلیارد ریال برآورد گردیده است.
ایجاد کوره دهم الفین
پروژه ایجاد کوره دهم الفین نیز از دیگر پروژههای شرکت آریاساسول است که به منظور افزایش زمان در سرویس بودن کوره ها و کمتر شدن تعداد دفعات کک زدایی و در نتیجه کاهش استهلاک کویلهای واحد الفین، کاهش مصرف انرژی، به حداقل رساندن ریسک کاهش تولید و افزایش تولید پایدار در حال احداث است. مطابق برنامه ریزی به روز شده، پیشرفت فیزیکی پروژه ایجاد کوره دهم الفین تا پایان دوره مورد گزارش 58 درصد بوده و در پایان شهریور سال 1404 به بهرهبرداری خواهد رسید. سرمایهگذاری ثابت این پروژه حدوداً معادل 6،572 میلیارد ریال برآورد گردیده است.
روند درآمدی شرکت آریاساسول
شرکت در سالهای گذشته به لحاظ مقداری به طور میانگین 52 درصد از پلی اتیلن سنگین و پلی اتیلن سبک را صادر کرده و مابقی را در داخل به فروش رسانده است که سهم درآمدی فروش صادراتی این دو محصول تقریبا 60 درصد بوده است. با بررسی روند فروش شرکت، درآمد صادراتی و سود خالص دلاری شرکت در سالهای گذشته کاهشی بوده است. که بخشی از آن را میتوان ناشی از سیاستهای ارزی دولت دانست.
شرکت مشاور سرمایهگذاری دانایان دارای مجوز رسمی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، با ارائهی خدمات تحلیلی و مشاورهی مالی در زمینههای سرمایهگذاری، ادغام و تملیک، مدیریت ریسک، تامین مالی و اصلاح ساختار مالی و سازمانی با استفاده از کارشناسان باتجربه و متخصص در راستای حداکثرسازی منافع مشتریان و ذینفعان فعالیت میکند. ما در شرکت مشاور سرمایهگذاری دانایان بر آنیم با ارائه محدوده وسیعی از خدمات مالی، ابزارها و محصولات مالی متنوع قدمی کوچک اما تأثیرگذار در جهت ارتقاء سطح خدمات مالی کشور برداریم. خدمات سازمانی قابل ارائه:
- تحلیل و ارزشگذاری
- مشاوره سرمایهگذاری
- مشاوره تأمین مالی
- مشاوره عرضه و پذیرش
سلب مسئولیت: این گزارش و محتوای آن صرفا جهت اطلاع از آخرین وضعیت بازارهای دارایی بوده و به تنهایی جهت اخذ تصمیمات سرمایهگذاری مناسب نیست و مشاور سرمایهگذاری دانایان مسئولیتی در قبال خرید و فروشهای صورت گرفته نخواهد داشت.
مرضیه نوروزی